Alcohol
🍺🍻🥂🍷🥃🍸🍹

Alcohol kan voor veel problemen zorgen voor zowel de gezondheid als op het sociale vlak. Je leest echter vaak dat alcohol met mate drinken haast aanbevolen wordt. Dit is natuurlijk erg verwarrend. Ik hoop met dit stukje wat meer te vertellen over wat het is en wat de voornaamste voor- en nadelen ervan zijn.

Alcohol is een stof die ontstaat tijdens het gistproces van koolhydraten (granen, vruchten en melasse). De stoffen ethylalcohol en ethanol zijn meestal de vormen van alcohol die voorkomen in alcoholische voedingsmiddelen.

Alcoholische dranken worden onderverdeeld in 2 groepen:

Zwak alcoholisch, zoals bier en wijn (minder dan 15% alcohol). 🍺🍻🍷
Sterk alcoholisch, zoals whisky, likeuren en wodka 🥃🍸🍹 (meer dan 15% alcohol, door de drank te destilleren of door alcohol toe te voegen wordt een hoger alcohol percentage verkregen).
Op de verpakking wordt standaard aangegeven hoeveel alcohol iets bevat, maar de glasgrootte is ook meestal een goede indicatie. Voor ieder soort drank bestaat een aparte glasgrootte en als je je hier aan houdt, dan zal ieder drankje ongeveer 10 gram alcohol bevatten.
De volgende glasmaten worden aangehouden:

Bier (5%); 250 ml.
Wijn (12%); 100 ml.
Sterke drank zoals whisky (35%); 35 ml.
Tijdens het bereiden van een maaltijd met alcohol blijft altijd nog een gedeelte van de alcohol aanwezig.
Zo is na 2 uur stoven nog 10% alcohol over, maar na flamberen zelfs nog 75%.

De nadelen van alcohol
Alcohol valt onder de harddrugs en kan erg verslavend zijn.
Om de grootste nadelen van alcohol tegen te gaan en de verslavende werking ervan te verminderen wordt het volgende aanbevolen:

Maximaal 1 glas per dag en liever niet dagelijks.

Als je gemiddeld 1 glas per dag drinkt, maar dit allemaal in het weekend doet, dan worden alle gezondheidsvoordelen natuurlijk opgeheven. Alcohol is een gif en het lichaam moet altijd hard werken om het te verwerken. Houdt het liever bij hooguit 3 of 4 drankjes verdeeld over de gehele week.

Alcohol bevat 7 kcal per gram en alcoholische drankjes zijn snel erg calorierijk. Zo bevat een drankje niet alleen de calorieën van de alcohol, maar ook die van de rest van het drankje zoals suikers.
Een standaard biertje is ongeveer 105 kcal. Alcoholvrij bier bevat echter nog maar 55 kcal. Rode wijn bevat ongeveer 80 kcal, witte wijn 70 kcal en sterke drank bevat ongeveer 85 kcal per glas. 🍺🍻🥂🍷🥃🍸🍹
Dit valt allemaal wel mee, maar een standaard mixdrankje bevat wel zo 250 kcal en daar kan je een hoop gezonde dingen voor in de plaats eten. Ook houden veel mensen het zelden bij 1 drankje.

Alcohol beïnvloed de hersenen en dit kan zeer negatief gedrag veroorzaken. Denk maar aan agressie en vechtpartijen, rijden onder invloed, maar ook bijvoorbeeld onveilig vrijen met alle gevolgen van dien.

Doordat alcohol het reactievermogen verminderd is het natuurlijk erg gevaarlijk om te combineren met autorijden en het bedienen van zware machines. Zelfs fietsers eindigen al snel in de sloot.

Het kan 1-2 uur duren voordat 1 glas alcohol door het lichaam verwerkt is. Bij 2 glazen kan dit oplopen naar 4 uur. Houdt hier rekening mee als je nog de weg op moet.

Alcohol verminderd het balans. Dit is vooral bij ouderen erg gevaarlijk.

Alcohol verminderd sportprestaties.

Alcohol werkt vochtuitdrijvend en dit is 1 van de hoofdredenen van katers.
Als je meer uit plast dan dat je binnenkrijgt, hebben je hersenen niet voldoende vocht en krijg je de bekende barstende hoofdpijn. Door alcoholische drankjes af te wisselen met glazen water kan je een hoop problemen voorkomen. Minder alcohol drinken is uiteraard nog beter. 😉
Alcohol tast ook de darmen en de maag aan en daar kan je flink last van krijgen, zelfs bij matig drinken als je er gevoelig voor bent.
Hoofdpijn kan trouwens ook veroorzaakt worden door een overgevoeligheid voor 1 van de stofjes die in alcoholische dranken voorkomen. Denk maar aan sulfiet of tannine in wijn.

Alcohol tast de maag en darmen aan waardoor bij overmatig gebruik vitamine B1, A, D, E en K slechter worden opgenomen en de kans op een tekort erg groot wordt.

Overmatig drinken verhoogd de kans op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker, leveraandoeningen, diabetes type 2 en hersenbeschadiging.

Overmatig drinken kan alcoholvergifting veroorzaken. Dit kan dodelijk zijn.

Let er op dat je sneller dronken wordt als je door een rietje drinkt. Dit komt doordat de alcohol eerst langs je gehemelte stroomt waar de huid erg dun is en waar zich heel veel bloedvaatjes bevinden die een deel van de alcohol al meteen in het bloed opnemen. Hiernaast ontstaat er door het zuigeffect meer verdamping. Deze alcoholdampen adem je in zodat het via je longen ook nog eens in je bloed terecht komt. Als je het gewoon drinkt dan gaat het vooral via je tong naar je keel en maag.

Voor jongeren en kinderen is alcohol extra schadelijk, omdat de hersenen zich tot een jaar of 24 nog ontwikkelen.

Alcohol gaat vaak slecht samen met medicatie. Zo kan het de werking van medicijnen bijvoorbeeld versterken of juist verslappen.

Alcohol verminderd de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen.
Alcohol tijdens de zwangerschap kan voor lichamelijke en geestelijke problemen bij de ongeboren kind zorgen. Alcohol verspreid zich ook in het hele lichaam dus ook tijdens het geven van borstvoeding is het erg schadelijk.

Alcohol heeft een “gezellig imago” waardoor je snel teveel drinkt als je met anderen bent.

Alcohol lijkt verwarmend te werken, omdat het je bloedvaten verwijd. Dit zorgt er echter tegelijkertijd voor dat je sneller afkoelt, omdat de warmte ook sneller verloren gaat.

De voordelen van alcohol
Deze gelden alleen bij zeer matig drinken. Dit is maximaal 1 glas per 2 dagen. 🍷🍷

Alcohol werkt ontspannend voor zowel lichaam als geest. Dit kan bijvoorbeeld de omgang met anderen bevorderen en stressgevoel verlagen.

Alcohol is licht bloedverdunnend en kan hierdoor aderverkalking bij 50 plussers deels helpen voorkomen.

Alcohol heeft een stimulerende werking op het enzym paraoxanase wat er na zwaar tafelen voor kan zorgen dat de vetten in het eten iets makkelijker afbreken.

Conclusie
Zoals je hebt gelezen heeft het drinken van alcohol zowel voor- als nadelen en moet je deze goed voor jezelf afwegen als je een glaasje neemt. Het komt er bij de meesten gelukkig op neer dat af en toe een glaasje echt geen kwaad kan. Het is echter niet zo is dat je voor de voordelen moet gaan drinken als je nog niet drinkt.
Je kan voor je gezondheid beter je ontspanning zoeken met een goed boek, een leuke serie/film, een bezoek aan de sauna of een lekkere wandeling. Ook kan je zonder alcohol makkelijk een gezellige avond hebben.

Zoek hulp als je zelf niet kan minderen. Ga naar je huisarts of zie AA-Nederland voor meer informatie.